Kruip in de huid van iemand met dementie
De periode voorafgaand aan de diagnose wordt gekenmerkt door ‘het niet pluis gevoel’. De persoon merkt zelf, maar vaker nog de omgeving, dat er iets niet klopt maar denkt niet gelijk aan dementie. Vergeetachtig, in herhaling vallen en kleine veranderingen in het gedrag. In dit stadium is er vaak sprake van onbegrip voor de persoon met beginnende dementie. Het is lastig voor te stellen hoe de naaste met dementie de wereld beleeft. Geriant introduceert de Virtual Reality bril om ondersteuning te bieden aan mantelzorgers om het gedrag van hun naasten met dementie beter te leren begrijpen. Wat gaat er om in het hoofd van de naaste met dementie? Wat denkt hij of zij? Hierdoor wordt de draagkracht vergroot en kan de mantelzorger betere begeleiding bieden aan de persoon met beginnende dementie.
De VR-bril bestaat uit een 360 graden simulatiefilm van ongeveer vijftien minuten die de mogelijkheid biedt om te ervaren waar mensen met beginnende dementie in het dagelijks leven tegenaan lopen en hoe de omgeving hierop reageert. Je kruipt als het ware in het hoofd van een persoon met dementie. Door de bijbehorende koptelefoon hoort de mantelzorger de redenatie van de persoon met dementie in bepaalde situaties. Denk bijvoorbeeld aan het openen van de voordeur na het doen van de boodschappen, de boodschappen opruimen, koffie zetten en het vieren van een verjaardag. De mantelzorger ziet en hoort de reacties van de naaste van de persoon met dementie op de handelingen.
De simulatiefilm is ontwikkeld door Into D’mentia. De VR-bril wordt momenteel alleen aangeboden aan mantelzorgers van mensen met dementie die door Geriant begeleid worden op locatie West-Friesland. Deze mantelzorgers kunnen bij interesse of vragen terecht bij de casemanager. Dit is mede mogelijk gemaakt door een donatie van Alzheimer Nederland afdeling West-Friesland. De VR-bril zal daarom in 2024 ook in de Alzheimer Cafés van West-Friesland worden gedemonstreerd.